Opleiding tot parkinsonverpleegkundige (niveau 5, 6 & post HBO)

Schrijf u nu in voor de opleiding tot parkinsonverpleegkundige (niveau 5, 6 of Post HBO). Deze opleiding is onderdeel van de Basisscholing tot ParkinsonNet-zorgverlener.

Schrijf u nu in voor de opleiding tot parkinsonverpleegkundige (niveau 5, 6 of Post HBO). Deze opleiding is onderdeel van de Basisscholing tot ParkinsonNet-zorgverlener.

Inhoud

De ziekte van Parkinson wordt gekenmerkt door een diversiteit aan problemen die vaak een nadelige invloed hebben op elkaar. Dat maakt de zorg voor mensen met parkinson(isme) complex en vereist een multidisciplinaire benadering. De parkinsonverpleegkundige heeft in deze multidisciplinaire aanpak een coördinerende taak en is voor mensen met parkinson(isme) en hun naasten een deskundige begeleider tijdens het ziekteproces van deze chronische progressieve ziekte.

 

In deze opleiding leert u de vereiste competenties om de beste zorg, begeleiding en ondersteuning te bieden aan mensen met parkinson(isme) en hun naasten.

De opleiding bestaat uit verschillende onderwijsactiviteiten zoals hoorcolleges, onderwijsleergesprekken, vaardigheidsonderwijs, online onderwijs, discussievormen, praktijkopdrachten, reflectieve opdrachten, didactische werkvormen, groepsopdrachten, verhalen van ervaringsdeskundigen en het werken met simulatiepatiënten.

 

Inhoud van de opleiding is ontwikkeld aan de hand van de 7 CanMEDS rollen.


  • Vakinhoudelijk handelen: klinisch redeneren, uitvoeren van zorg, zelfmanagement versterken, organiseren van zorg.

De ziekte van Parkinson en atypische parkinsonismen, medische behandeling, paramedische behandeling, persoonsgerichte zorg, therapietrouw, motorische en niet-motorische symptomen (cognitie, autonome functies, visus, slaap, gedrag en stemming), seksualiteit, coping, parkinson en werk, zelfmanagement (volgens het 5A model), model van klinisch redeneren met integratie ICF, mantelzorg (systeembenadering), gezamenlijke besluitvorming, proactieve zorgplanning en palliatieve zorg.


  • Communicatie: persoonsgerichte communicatie, inzet van informatie- en communicatietechnologie.

Persoons- en systeemgerichte communicatie (familiegesprekken), regievoering in gespreken bij mensen met parkinson(isme), gespreksvaardigheden (weerstand, emotie, interactiepatronen en groepsdynamica), visie op de oudere mens met een chronische aandoening en de zorg, rapportage en overdracht (binnen het zorgnetwerk en gebruik van ICT-systemen als Siilo).


  • Samenwerking: professionele relatie, gezamenlijke besluitvorming, multidisciplinair werken, continuïteit van zorg.

Multidisciplinair samenwerken, coördineren van zorg binnen de keten (ketenzorg/transmurale zorg), netwerk in kaart brengen, casemanagement, presenteren, positioneren en profileren in je rol en organisatie (organisatiekunde), samenwerking met vrijwilligers/mantelzorgers.


  • Kennis en wetenschap: onderzoekend vermogen, inzet EBP, (intercollegiale) deskundigheidbevordering, professionele reflectie, morele sensitiviteit.

(Verpleegkundige) classificatiemodellen, evidence based handelen, kennis onderzoekscyclus toepassen op specifieke populatie, argumenteren, zoeken en vinden van literatuur gebruik van standaarden en richtlijnen, netwerken, kennisoverdracht/didactiek/coaching op de werkvloer; reflectietechnieken.


  • Maatschappelijk handelen: preventiegericht analyseren, gezond gedrag bevorderen.

Preventie, motiverende gespreksvoering, ethisch redeneren.


  • Organisatie: verpleegkundig leiderschap, coördinatie van zorg, veiligheid bevorderen, verpleegkundig ondernemerschap.

Transmurale zorg, positionering rol en functie, meewegen van financieel-economische belangen binnen de uitvoering van de parkinsonzorg.


  • Professionaliteit en kwaliteit: kwaliteit van zorg leveren, participeren in kwaliteitszorg, professioneel gedrag.

In de eigen praktijk toepasbaar maken van de richtlijn verpleegkundige zorg, standaard atypisch parkinsonisme, signalering van ontbrekende profielen, monitoren van de kwaliteit van zorg, organiseren van verpleegkundig spreekuur/consultatie, regelgeving bij ziekte en arbeidsintegratie, presentatievaardigheden.


Programma

De opleiding bestaat uit dertien scholingsdagen. U volgt eerst vier multidisciplinaire interactieve online colleges, waarin u een introductie krijgt in de ziekte van Parkinson en atypische parkinsonismen. Vanaf november 2025 start u met de monodisciplinaire opleidingsdagen waarin u een verdere verdieping krijgt in het werken volgens de ‘’Richtlijn verpleegkundige zorg bij de ziekte van Parkinson’’.

 

Het programma:

Multidisciplinaire deel - verdeeld over 4 interactieve online sessies (11.00-12.30 uur)

Vrijdag 12 september 2025

Vrijdag 19 september 2025

Vrijdag 26 september 2025

Vrijdag 3 oktober 2025

 

Kennismakingsgesprek - online gesprek van 15 minuten

Dinsdag 7 oktober 2025

Donderdag 9 oktober 2025

 

Monodisciplinaire deel – verdeeld over 10 dagen van twee dagdelen in Nijmegen (09.00-17.00 uur)

Maandag 3 november 2025

Donderdag 27 november 2025 (online)

Donderdag 18 december 2025

Donderdag 22 januari 2026 (online)

Donderdag 12 februari 2026

Donderdag 19 maart 2026 (online)

Donderdag 23 april 2026

Donderdag 21 mei 2026 (online)

Donderdag 11 juni 2026 (*eindopdracht)

Donderdag 18 juni 2026

 

*De eindopdracht is een fysieke bijeenkomst van één dagdeel in Nijmegen (09.00 – 13.00 uur of 13.00 tot 17.00 uur.)

 

Docenten

Hendriëtte Fasen en Roos de Valk zijn de opleidingscoördinatoren en werken als expert verpleegkundige voor het ParkinsonNet coördinatiecentrum.

 

Deelnamevoorwaarden en privacyverklaring

Tijdens de vier multidisciplinaire interactieve online colleges krijgt u toegang tot Mijn ParkinsonNet en wordt u gevraagd nogmaals akkoord te geven voor de deelnamevoorwaarden en privacyverklaring.

Studiebelasting

Studieduur: 13,5 dagen

Zelfstudie: De voorbereidingstijd varieert van 2-4 uur per interactief college/opleidingsdag.

 

Studiemateriaal

Op 1 juli 2025 ontvangt u digitaal alle scholingsinformatie.


Toelatingseisen

Toelatingseisen

  • Om toegelaten te worden tot de opleiding moet u aan de volgende eisen voldoen:
  • Diploma verpleegkundige (niveau 5, 6 en Post HBO);
  • Geldige BIG-registratie;
  • Minimaal één jaar werkervaring als BIG-geregistreerd verpleegkundige;
  • Werkzaam binnen de intramurale, transmurale of extramurale zorg;
  • Tijdens de opleiding ben je werkzaam bij mensen met de ziekte van Parkinson of atypisch parkinsonisme
  • Lezen van de deelnamevoorwaarden. 


Heeft u een andere (voor)opleiding en/of functie? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken voor deelname aan deze of een andere scholing bij ParkinsonNet


Locatie

Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent
Hertog Eduardplein 4
6663 AN Nijmegen


Contact

Heeft u vragen over deze scholing?